Zebranie noworoczne Oddziału Wielkopolskiego SGP

Data publikacji: 11.02.2024

W dniu 2 lutego 2024 r w siedzibie FSNT-NOT przy ul. Wieniawskiego 5/9 odbyło się tradycyjne noworoczne zebranie OW SGP w Poznaniu. Po podzieleniu się życzeniami wspomniano zmarłe osoby związane za życia z OW SGP, a następnie w części merytorycznej zebrania wysłuchano wystąpień zaproszonych gości: Pawła Białaka, Wielkopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego, Zbigniewa Augustyniaka, -Prezesa CUTOB PZITB Poznań sp z o.o. oraz Kol. Stanisława Cegielskiego z oddziału kaliskiego SGP-członka FSNT-NOT z ramienia SGP. Głos w dyskusji zabrała również Kol. Hanna Mierzwiak, Geodeta Województwa Wielkopolskiego. Podczas obrad wręczono  odznaczenia i legitymacje członkowskie pięciu nowym kandydatom do Stowarzyszenia, przedstawiono sprawozdanie z działalności Oddziału w ubiegłym roku, jak też Zarządu Głównego SGP. Zapoznano uczestników z planami pracy w roku bieżącym. W drugiej części zebrania Prof. dr hab. Andrzej Świątkiewicz podzielił się wspomnieniami z kontaktów ze zmarłym dr. Stanisławem Lisiewiczem oraz swoimi refleksjami nad aktualnym stanem fotogrametrii. Natomiast jego żona Bogumiła Konstancja Załęska-Świątkiewicz przedstawiła swoje ostatnio wydane publikacje  oraz odczytała kilka  wierszy wprowadzając uczestników w czas refleksji i zadumy. Słuchacze mieli również okazję zakupić tomiki poezji i otrzymać dedykację Autorki.