Zebranie w Kościanie

Data publikacji: 03.05.2023
W dniu 25 kwietnia br. w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Kościanie odbyło się zebranie Towarzystwa Miłośników Ziemi Kościańskiej, podczas którego przypomniano sylwetkę zmarłego przed kilku laty Wacława Taciaka – wieloletniego działacza Towarzystwa, ale przede wszystkim geodety, członka Zarządu Oddziału Wielkopolskiego w kilku ubiegłych kadencjach. ŚP. kolega Wacław bardzo zasłużył się geodezji działając w czasie swojej aktywności zawodowej w Poznaniu, Kościanie i kilku innych regionach Wielkopolski, wnosząc istotny wkład w rozwój i znaczenie geodezji w miejscowych środowiskach. Jego głównym, niedokończonym osiągnięciem społecznym było zebranie wielu udokumentowanych biogramów geodetów działających w ziemi kościańskiej. Praca ta oczekuje na dokończenie, jednak już teraz stanowi bogaty zasób archiwalny, dotyczący tematyki naszego zawodu i osób z nim związanych.
Wacław Taciak zadbał również o uwiecznienie w postaci nazwy ulicy pamięci profesora Jerzego Fellmanna z Politechniki Warszawskiej, zasłużonego między innymi aktywnym udziałem w geodezyjnej obsłudze przesunięcia budynku kościoła Św. Anny w Warszawie, aby umożiwić wybudowanie tunelu pod trasę W-Z w centrum Warszawy.
We wspomnianym zebraniu uczestniczyli członkowie Zarządu OW SGP w Poznaniu oraz miejscowi geodeci, a także synowie Wacława, czym przysłużyliśmy się do uczczenia pamięci Kolegi. Po wspomnieniowej części zebrania TMZK nastąpiło spotkanie towarzyskie uczestniczących w prelekcji geodetów, a także rodziny ŚP. Kolegi Wacława.