Zebranie Zarządu w Czarnkowie

Data publikacji: 03.05.2023
W dniu 27 kwietnia br. w Czarnkowie odbyło się zebranie zarządu Oddziału Wielkopolskiego SGP. Motywacją do wyboru tego miejsca było wręczenie kol. Romanowi Wiśle, geodecie z Lubasza diamentowej odznaki SGP. W tej uroczystej chwili był z nami starosta Czarnkowsko-Trzcianecki Feliks Łaszcz, który towarzyszył wręczeniu odznaki, a wcześniej powitał zgromadzonych i w kilku zdaniach zapoznał nas ze specyfiką Powiatu, leżącego na styku dwóch przedwojennych obszarów, oddzielonych na Noteci granicą państwową. Odznakę wręczył kol. Stanisław Cegielski, w poprzednich dwóch kadencjach prezes SGP, a obecnie wiceprezes Oddziału Kaliskiego. Laudację na cześć odznaczonego wygłosił kol. Marek Kawczyński, członek zarządu OW SGP działający na terenie północnej Wielkopolski.
Ponadto Kol. Andrzejowi Konoplickiemu w uznaniu a wieloletnią służbę wręczono dyplom potwierdzający godność „Zasłużonego seniora SGP”, a koledze Aleksandrowi Strzeleckiemu – zaległą srebrną odznakę SGP. Podczas obrad poruszono również bieżące sprawy Stowarzyszenia, w tym planowane otwarcie wystawy dotyczącej demarkacji granic RP po I wojnie światowej, które będzie miało miejsce pod koniec maja w Muzeum Ziemi Czarnkowskiej.
Całość zakończył obiad i spotkanie towarzyskie w Lubaszu.